Al bijna een jaar geleden hadden we het leukste bruiloftsfeestje ever! Vind ik in ieder geval, want ik mocht op dit feestje zo’n mooie trouwjurk dragen en had een knappe man in pak aan mijn zijde. Aangezien ik hier eigenlijk nog nooit iets over gedeeld heb, wil ik jullie toch alsnog mee laten genieten van onze bruiloft op 17 mei 2019. En stiekem vind ik het zelf ook erg leuk om die periode weer te herbeleven door middel van een post als deze 🙂 Bij deze krijgen jullie dus.. de uitnodiging voor onze bruiloft!
Een van de dingen die ik al wist nog voor ik Houke uberhaupt kende was dat ik een hele hoop zelf wilde maken en regelen. Zo ook de Save the Date en de trouwkaart. In deze blog neem ik je mee tijdens het ontwerpproces van de beide kaarten en natuurlijk wat tips voor als je zelf eens een (trouw)kaart wilt ontwerpen.
Save The Date!
Het kwam toevallig zo uit dat we de Save the Date in de kerstperiode wilden versturen. Om wat postzegels en papier te besparen maakten we dus de kerstkaart en Save the Date in een. En met ‘we’ bedoel ik dat ik druk aan het ontwerpen was en Houke af en toe een goed- of afkeurend knikje mocht geven. Het duurde even voor het juiste idee zich voordeed (op Pinterest uiteraard), maar toen kon het ontwerpproces toch beginnen. We waren meteen al fan van het ‘Merry Christmas van de future Mr. and Mrs. dus was het zoeken naar leuke fonts en kleuren. Alle illustraties heb ik uiteindelijk zelf gemaakt in Adobe Illustrator en de fonts gevonden op Dafont. Omdat die lieve oma’s vaak kerstkaarten sturen met de meest traditionele kerstkleuren (groen en rood), hebben we die kleuren niet gekozen. We moeten wel een beetje opvallen natuurlijk tussen al die andere kerstkaarten. Dus gingen we voor een variant. We wisten namelijk al lang dat we de kleur mintgroen terug wilden laten komen op de bruiloft en de mooie rozige kleur verving het traditionele rood.
De kaartjes hadden het standaard 10 cm x 15 cm formaat en hebben we laten drukken bij Drukwerkdeal op sulfaatkarton. Achteraf gezien had ik toch misschien voor een ander soort papier gekozen. Het gebruikte sulfaatkarton is een vrij standaard papiersoort voor kaarten, maar het had niet helemaal de look and feel die we wilden voor een Save the Date. Ondanks dat ben ik wel erg tevreden met het resultaat en gelukkig kon er bij Houke ook een goedkeurend knikje vanaf. Daar deed ik het natuurlijk toch allemaal voor.
De Trouwkaart!
Als je al zo’n fantastische Save the Date kaart hebt gemaakt, dan is het moeilijk om dat te overtreffen met de trouwkaart. Maar ik heb mijn best gedaan. Voor het ontwerp wilde ik eigenlijk niet compleet iets anders, maar wel een rustiger ontwerp. De Save the Date paste natuurlijk wel echt bij kerst met de wat drukkere, vrolijke invulling, maar voor de officiele trouwkaart mocht het wat rustiger en serener. Dat betekende dus minder tekst en minder informatie. Het roze van de kerstkrans ging er meteen uit en we besloten dat we alleen nog maar verschillende tinten groen wilden gebruiken. De illustraties, de takjes in de krans, zijn dit keer gemaakt met Photoshop, omdat ik er iets meer een aquarel effect in wilde hebben. Ik ben helaas nog niet nerd/handig genoeg om dat in Illustrator voor elkaar te krijgen, maar het werkte prima zo. De krans zelf is dan wel weer samengesteld in Illustrator.
Voor ik aan het hele bruiloft project begon leek het me leuk om de kaarten te drukken op handgeschept papier (wat ik dan ook zelf zou doen), maar na een eerste keer uitproberen bleek dat dit toch wel een aardig arbeidsintensief karweitje is. Aangezien ik nog steeds niet alle tijd van de wereld had om even een stuk of 100 mooie papiertjes te maken, ging ik maar op zoek naar drukkerijen die soortgelijk papier te bieden hebben en ook nog eens op een aangepast formaat kunnen afdrukken. Zoals je ziet op de foto wijkt de trouwkaart namelijk net iets af van het standaard formaat zoals de Save the Date. Ik kwam terecht bij DeKaartendrukkerij waar ze kunnen afdrukken op Oud Hollands handgeschept papier en dat bleek een goede keus. Wij zijn in ieder geval erg blij met het resultaat en de genodigden hebben alle informatie in ieder geval goed begrepen. En dat is natuurlijk toch het belangrijkst van zo’n kaartje.
Tips voor het ontwerpen van je eigen (trouw)kaart
- Belangrijk voor het bepalen van je design is om vast te stellen wat voor gegevens je graag op de kaart kwijt wilt en hoe je die gaat noteren. Dat lijkt namelijk vaak vanzelfsprekend als je zo’n kaart ontvangt, maar als je hem zelf moet maken moet je er toch even over nadenken. Ga je bijvoorbeeld jullie namen met voor- en achternaam neerzetten of alleen jullie voornamen? Of misschien zelfs heel officieel met doopnamen. Ook de datum kun je op veel verschillende manieren noteren. Bijvoorbeeld alleen met cijfers of alleen de maand met letters, zet je er streepjes of puntjes tussen en zelfs de volgorde kan nog weleens verschillen. Qua tekst is het verder erg belangrijk om heel goed te kijken welke informatie er echt op MOET. Zoals de datum en eventueel de locatie, maar natuurlijk ook waar je gasten meer informatie kunnen vinden. Wees hier in ieder geval heel kritisch in, want je komt er vaak al snel achter dat je net iets teveel kwijt wil op dat kleine kaartje. Voeg er liever een extra briefje aan toe of verwijs naar een website waar je meer informatie op kwijt kunt.
- Beter goed gejat dan slecht bedacht is mijn motto in veel gevallen. Dus Pinterest kwam bij mij al snel om de hoek kijken (eigenlijk al voordat er uberhaupt sprake was van het plannen van een bruiloft). Ik heb wel netjes eerst zelf nog een en ander geprobeerd hoor, want dat is altijd goed voor het creatieve brein, maar de resultaten waren nog niet wauw genoeg.
- Vervolgens is het een hoop puzzelwerk. Wat voor lettertype ga je gebruiken, welke kleuren en hoe ga je aan de illustraties komen? Ook belangrijk: wat wordt het formaat van je kaart? Ga je voor de standaard 10 cm x 15 cm of toch iets anders? Ga je er uiteindelijk nog iets extra’s bij zoals een bloemetje, touwtje of een losse foto misschien? De keuze is reuze in ieder geval!
- Voor het ontwerpen van de kaart zelf kan Adobe Illustrator erg aanraden. Je kunt hier namelijk vector afbeeldingen in maken. Dit zorgt er namelijk voor dat je alles wat je hierin ontwerpt zo kunt schalen zonder dat je dat in de kwaliteit gaat zien. Waar je in Photoshop met raster afbeeldingen werkt en de randen van een gemaakte vorm pixelig zijn, zie je in Illustrator vloeiende lijnen, op elk formaat.
- Wanneer je je kaarten wilt laten afdrukken is het belangrijk om op zoek te gaan naar een drukkerij die op het gewenste formaat kan afdrukken en een leuke papiersoort heeft voor je kaartje. Voor de papiersoorten kun je bij de meeste drukkerijen gratis een pakketje bestellen met samples van alle beschikbare papiersoorten. Als je eenmaal op het punt staat om je bestelling te plaatsen is het vervolgens handig om eerst een proefdruk te bestellen. Die krijg je per post voordat ze jouw hele oplage aan kaarten gaan afdrukken, zodat je eventuele dingen die je over het hoofd zag nog kunt aanpassen. Het zou toch sneu zijn als je je gasten een kaart stuurt met de verkeerde datum of je ontwerp komt toch niet nog niet lekker uit de verf in het echie.
- Zoek een mooie bijpassende envelop uit, maar zorg daarbij ervoor dat ie wel ietsje groter is dan je kaart, anders passen de kaart en eventuele extra’s er niet in. Tover voor een keer dat mooie basisschool handschrift weer eens tevoorschijn (je hebt toch niet voor niets zo mooi leren schrijven) en schrijf de adressen met de hand op de envelop. Alles klaar? Plak hem dicht en versier hem bijvoorbeeld met een mooie wax stempel. Postzegel erop en verzenden maar!
Had jij wat aan deze tips? Of ben je toch een typefoutje tegengekomen op een van de kaarten? Laat het me gerust weten in de comments!
P.s. Geen zin om zelf je kaart te ontwerpen, ik doe het graag voor je!
Laat een berichtje achter!
Lees verder
DIY: Tasselslinger met wol
Speculaastruffels met maar 3 ingredienten!
Hangbruggen, aapjes, kolibries en heel veel groen