Zelfontwikkeling: tips voor jouw persoonlijke 'perfecte' leven

01 mei 2020 Lifestyle

 Image

 Image

Hola!Pauline hier. Leuk dat je er bent! Ik ben altijd nieuwsgierig, heb 1001 ideeën, probeer graag nieuwe dingen uit en ben nooit tevreden. Welkom in mijn wereld!

Ook hier ben ik te vinden!


 Image

Meer in deze categorie

Bekijken
Be brave enough to live the life of your dreams according to your vision and purpose, instead of the expectations and opinions of others. Roy Bennett

Jij, lieve lezer, jij bent een geweldig persoon! Ik ken je misschien niet, maar ik weet zeker dat wanneer ik je zou ontmoeten ik dat nog steeds vind. Ik ben trots op wie je bent. Op jou als persoon. Niet per se om wat je bereikt hebt, niet om wat je allemaal doet, niet om hoe je eruitziet en niet om wat je allemaal hebt. Gewoon op jou. Omdat je leeft en je al zover bent gekomen in het soms toch best moeilijke leven. Deze blog gaat over zelfontwikkeling, maar weet dat je daar niets mee hoeft te doen als je dat (op dit moment) niet wilt of kunt. Onbewust ben je toch al altijd bezig jezelf te ontwikkelen, op wat voor manier dan ook.

In onze huidige maatschappij wordt er namelijk al zoveel van je verwacht. Goede baan, mooi huis, leuke partner, sociaal leven, gezond leven, sporten, ook nog iets betekenisvols voor een ander doen en al die foto’s van je perfecte leven op Instagram kwakken, want dan tel je pas mee. Zeker de laatste jaren doen mensen je steeds meer geloven dat het ‘perfecte leven’ maakbaar en realistisch is. Heb je dat leven niet, dan probeer je niet hard genoeg. Ik wil je heel graag op het hart drukken: het hoeft allemaal niet! Het perfecte leven is niet alles, een gelukkig/tevreden leven (en ook dat hoeft echt niet voor de volle 100%) is veel meer waard. Wees dus je pure zelf, volg je intuïtie en je eigen behoeften en doe je niet anders voor dan dat je bent, want juist jouw pure zelf, dat maakt je een geweldig persoon! En die puurheid heb je al en altijd al gehad. Dus lees alleen verder als je pure interesse hebt, maar ga anders lekker iets doen waar je echt blij van wordt. Je wordt er niet minder door. <3

 Image

 Image

Een belangrijk onderdeel van zelfontwikkeling, als je daar bewust mee bezig wilt zijn, is ook het inzien dat je niet slecht bent op het gebied wat je wilt aanpakken. Alleen dat je weet dat je meer uit jezelf kunt en wilt halen. En dat kunnen we allemaal. Zelfontwikkeling is een levensproces waar je nooit klaar mee bent. Voordat ik dan ook verder ga met mijn verhaal wil ik je vragen om eens stil te staan en achterom te kijken. Om eens te kijken naar het leven wat achter je ligt en te zien wat je allemaal al hebt bereikt, overwonnen, geleerd. Kijk eens naar hoe ver je al gekomen bent. Bewust of onbewust heb je jezelf namelijk al ontwikkeld tot wie je nu bent. Geef jezelf een schouderklopje, een applaus en wees trots op jezelf! Dit is niet alleen heel belangrijk omdat we vaak nooit stilstaan en alleen vooruit willen kijken, maar ook om jezelf er bewust van te maken dat je het in je hebt om een bepaalde verandering aan te gaan, hoe moeilijk soms ook.

Wat is zelfontwikkeling

Het woord zegt al heel veel, maar voor de volledigheid van dit artikel: zelfontwikkeling is het ontwikkelen van van alles wat met jezelf te maken heeft. Met jouw eigen bewustzijn, je identiteit, je kennis en kunde, je normen en waarden, maar ook met het behalen van je dromen.  Zelfontwikkeling is heel persoonlijk en heeft dus helemaal niets te maken met wat anderen van je verlangen of verwachten. Als iemand vindt dat jij je op een bepaald gebied verder moet ontwikkelen moet je dat dus ook alleen doen als je daar zelf helemaal achter staat.

 Image

 Image

Waarom zelfontwikkeling

Zelfontwikkeling kan enorm waardevol zijn. Het kan je helpen meer uit je leven te halen. Je gaat op zoek naar een (nog) betere versie van jezelf en je leert jezelf zoveel beter kennen. Op deze manier kun je steeds meer de regie over je leven (terug)krijgen en je echt richten op de dingen die voor jou belangrijk zijn. Het maakt je mentaal sterker en je bent vaak minder beinvloedbaar van buitenaf.

Ontwikkelen mag dan een werkwoord zijn, maar het begint er altijd mee dat je, zoals net al aangegeven, juist even stil gaat staan. Je even bewust wordt van jezelf, van wie je bent, de aspecten in je leven waar je wel of niet blij mee bent, de problemen waar je tegen aanloopt, maar ook de successen waar je trots op bent en de doelen en dromen die je hebt voor de toekomst. Stilstaan is vooruitgang.

Waarin kun je je ontwikkelen

The sky is the limit. Nu je zo ver bent met lezen heb je vast inmiddels al wat punten in je hoofd waar je je meer in zou willen ontwikkelen. En wat het ook is; het kan! Het is mogelijk. In de basis ontwikkel je je op 3 verschillende vlakken; wie je bent, wat je weet en wat je kunt en wat je wilt/waar je van droomt. Deze 3 hebben erg veel met elkaar te maken als je er verder over nadenkt.

Wie je bent heeft alles te maken met jij als persoon. Je identiteit en je normen en waarden zijn hier een belangrijk onderdeel van, maar denk hierbij ook aan wie je bent in verschillende gesprekken, hoe je reageert op bepaalde uitingen en wat er mentaal en emotioneel allemaal door je heen gaat in bepaalde situaties.

Wat je kunt en wat je weet hebben veel te maken met, je raad het al, je kennis en kunde. Waar wil jij meer over weten? Wat wil jij beter kunnen? Wil je je verdiepen in een bepaald onderwerp of wil je je een nieuwe techniek eigen maken?

Waar je van droomt heeft alles te maken met hoe jij jezelf in de toekomst ziet. Wat wil je? Droom je van huisje, boompje, beestje of wil je liever de wereld eens rondreizen? Wil je een succesvol bedrijf runnen of wil je je liever wat meer kunnen ontspannen? Natuurlijk is het allemaal niet zo zwart-wit als hoe ik het schets, maar hoe jij jezelf graag ziet in jouw ‘perfecte’ plaatje (nogmaals, niet die van de maatschappij) is van groot belang bij deze.


 Image

Tips voor zelfontwikkeling

Zoals ik al schreef in mijn blog over multipotentialisme heb ik veel interesses. Oprecht. Ik zou graag zoveel willen zijn, kunnen en hebben, maar het kan niet allemaal; niet allemaal tegelijk in ieder geval en waarschijnlijk zelfs niet allemaal in dit leven. Tijdens mijn zoektocht naar hoe ik daarmee om zou kunnen gaan, heb ik persoonlijk veel geleerd, maar ik heb ook een hele fijne coach in de hand genomen die me hiermee verder kon helpen. Ik raad het je trouwens absoluut aan om ook iemand te vinden die jou kan helpen verder te groeien. Op coachfinder.nl heb je al snel een goede coach gevonden bij jou in de buurt. Een aantal dingen die ik geleerd heb tijdens mijn proces tot nu toe:

 • Acceptatie
  Voordat je (weer) streng op jezelf wordt vanwege bepaalde dingen die je anders zou willen zien, maar niet lukken; accepteer dat je situatie nu zo is. En dat kan erg moeilijk zijn. Uit eigen ervaring vind ik het soms heel moeilijk om te accepteren dat ik niet kan/ben/heb wat ik bij een ander wel zie. Belangrijk om daarbij te bedenken is vaak dat ‘die ander’ achter de schermen hoogstwaarschijnlijk wel andere dingen heeft waar hij of zij mee worstelt. Dingen waar jij misschien juist weer goed in bent. Accepteer jezelf en alles wat daarbij hoort, want er is maar één jij en dat ben jij! En jij bent minstens net zoveel waard als die ander.
 • Bewustzijn
  Je bewust zijn van bepaalde patronen of gedrag is een belangrijke start. Dat betekent niet ‘ik kan dit nu nog niet en dat wil ik wel’, maar meer de onderliggende dingen. Waarom lukt iets je nog niet? Waar loop je steeds tegenaan? Verplaats jezelf eens in die situatie en stel jezelf de wie-, wat-, waar-, wanneer- en waaromvragen. Doe dit zonder hier meteen een mening over te hebben. Het idee is vooral om hiermee objectief informatie te verzamelen waar je daadwerkelijk mee verder kunt.
 • Plan
  Iets willen bereiken zonder plan is vaak erg lastig. Geef jezelf daarom kleine opdrachten en doelen. Oefeningen waar je iets mee kunt en een bepaalde tijd waarin je ermee aan de slag wilt. Zorg wel dat je er ruim de tijd voor neemt. Maak kleine stapjes, zodat het behapbaar blijft en maak het een prioriteit.
 • Trial en error
  Sommige dingen moet je ook gewoon een aantal keer uitproberen voordat je je draai erin gevonden hebt. Zo wilde ik bijvoorbeeld meer sporten, maar het duurde een hele tijd voordat ik ontdekte dat ik dat het liefst ’s ochtends doe als ik net wakker ben. Ik probeerde verschillende tijdstippen en soms ging dat een paar dagen goed en op andere momenten kregen andere dingen ineens meer prioriteit op dat tijdstip. Misschien niet heel heftig, maar ik had steeds het gevoel dat ik wel faalde als ik niet was geweest. Wees dus lief voor jezelf als je ‘faalt’, want dat zijn juist de belangrijke leermomenten. En weet je, morgen is er weer een nieuwe dag om te proberen.
 • Kom in contact met mensen die je verder kunnen helpen
  Of je nu iets nieuws wilt leren of aan de slag wilt gaan met je dromen; betrek er iemand bij die jou daarbij kan helpen. Die meer kennis en ervaring heeft op een bepaald gebied of juist iemand die je gewoon een schop onder je kont kan geven als het nodig is.
 • Wees trots op jezelf
  Het feit dat je aan de slag wilt met jezelf is al een grote reden om trots te zijn op jezelf. Verandering gebeurt niet van de een op de andere dag en alle tijd en energie die er in gestoken wordt voordat je echt resultaat ziet, zijn op zijn minst toch een schouderklopje waard. Je doet het toch maar even!

Ik hoop dat je iets had aan deze blog. Laat het me gerust weten met een berichtje hieronder of privé en onthoud dat je een fantastisch persoon bent!


 Image

Laat een berichtje achter!

 

2 reacties

 1. Joanne schreef:

  Zulke lifestyle blogs zijn echt tof om te lezen! Keep going!