Speculaastruffels met maar 3 ingredienten!
03 oktober 2020 ReceptenFall is my second favorie F-word. Food is my first.
De herfst is aangebroken en dat merken we allemaal aan het weer. Eerlijk gezegd vind ik het een heerlijk seizoen en niet alleen omdat ik in dit seizoen jarig ben. De bomen die van groen veranderen in geel, oranje en rood, de warme truien die weer uit de kast kunnen en het lekker binnen zitten met kaarsjes aan, warme kleedjes en veel thee en warme chocomel. Daarnaast zijn er ook zoveel lekkere smaken in de herfst, waaronder speculaas. Om je alvast een beetje voor te bereiden op het Sinterklaasfeest (ja, dat duurt inderdaad echt nog wel even, maar met eten daarop voorbereiden is nooit erg) heb ik vandaag een recept van speculaastruffels met witte chocola. En het mooie is: 2 van de 3 ingrediënten zitten al in die naam.
Ingrediënten voor 25 speculaastruffels
- 250 g speculaasjes
- 1 pakje MonChou à 100 gram
- 2 repen (ongeveer 200 gram) witte chocolade
Maal de koekjes in een keukenmachine tot fijne kruimels. Heb je geen keukenmachine, doe ze dan in een vershoudzakje, sluit het zakje goed af en gebruik een deegroller om de koekjes fijn te stampen. Altijd een fijne stap tijdens het bakken als je wat agressie kwijt moet. Goed, schep vervolgens één eetlepel koekkruim uit de kom en houd achter voor garnering. Voeg de MonChou toe aan de overige kruimels en mix verder totdat er een stevige massa ontstaat. Vorm met je handen circa 25 balletjes van het deeg. Rollen lukt niet echt, dan vallen ze uit elkaar, dus knijp ze in je hand tot een bal.
Breek de chocolade in kleine stukjes en smelt au bain-marie. Prik een satéprikker in een speculaasballetje, zet hem in de kom chocolade en schep met twee lepels de chocolade eroverheen.
Houd de speculaastruffels even boven de kom zodat de overtollige chocolade eraf kan druipen en leg de truffel op een met bakpapier bekleed bakblik. Dicht het gaatje aan de bovenkant met wat extra chocolade. Bestrooi de bovenkant met de achtergehouden speculaaskruimels en laat de chocolade volledig uitharden. Als dat wat lang duurt, zet ze in de koelkast. Mocht je ze niet allemaal in een keer op eten, door ze ook te bewaren in de koelkast blijven ze het lekkerst. Eetsmakelijk!
Het recept vond ik via Pinterest op Keukenliefde, maar 350gram chocola was wat mij betreft veel te veel. Aan 2 repen had ik al genoeg (alhoewel je nooit genoeg chocola in huis kunt hebben natuurlijk). Deze truffels zijn uiteraard ook te maken met andere soorten koekjes en chocolade. Varieer naar eigen smaak en laat me weten wat je ervan vond!
Laat een berichtje achter!
Lees verder
DIY: Tasselslinger met wol
Tips voor een dagje weg in Overijssel
De kracht van stilte