De grote trots van Nederland; de stroopwafels! Deze lekkernij is internationaal beroemd geworden en menig Nederlander wordt weleens gevraagd een pakje mee te nemen wanneer ze het vliegtuig nemen naar een ander land. En dat snap ik wel. Deze koeken zijn zo lekker zacht en dan met dat heerlijke laagje stroop ertussen. Ben je al aan het watertanden? Heel goed, want met dit recept kun je ze gewoon zelf maken!
Iedere Nederlandse weekmarkt heeft wel een kraampje met een stroopwafelbakker die ze vers en warm bereid voor je en de kinders verblijd met een zakje kruimels (wees eens eerlijk, dat vond je vroeger toch ook altijd een feest?). Tegenwoordig worden deze wafels nog wat populairder, want zoals met elk populair eetbaar product, heeft ook de stroopwafel tegenwoordig meerdere smaken. En dat is niet voor niets, want toen ik een tijdje terug (pre corona) bij de Fenix Food Factory in Rotterdam was, at ik de lekkerste warme stroopwafel sinds tijden. Een stroopwafel met chocola, maar later ook met sinaasappel en speculaas. Je kunt het zo gek nog niet bedenken of het smaakje kun je gewoon verwerken in je stroopwafel. Vandaar dat ik dit natuurlijk ook heel graag zelf wilde maken, want dan zijn de opties helemaal eindeloos. En voor jou dus ook! Pak dat wafelijzer erbij (ik heb dit kniepertjesijzer) en let’s make some stroopwafels!
Ingredienten voor 12 stroopwafels
- 240 g bloem
- 95 g suiker
- 110 g boter
- 1 ei
- 1 mespuntje zout
- 1 mespuntje kaneelpoeder
- 2 mespuntjes speculaas/koekkruiden
Ingrediënten stroop
- 100 g keukenstroop
- 50 g lichtbruine basterdsuiker
- ½ tl gemalen kaneel
- 50 g roomboter
Stroopwafeldeeg
Meng de bloem met de suiker. Maak een kuiltje in de bloem en meng daarin de boter, ei, zout, speculaaskruiden en het kaneelpoeder met elkaar. Meng beetje bij beetje de bloem erdoor en kneed tot een egaal deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het circa 30 minuten rusten in de koelkast.
Stroop
Verwarm in een steelpan de keukenstroop met de lichtbruine basterdsuiker, de kaneel en een snufje zout. Laat smelten tot een stroop. Roer 50 g roomboter (per 12 porties) door de stroop en houd de stroop op zeer laag vuur warm. Roer af en toe.
Verdeel het deeg in 12 bolletjes. Denk je dat het lastig wordt om de wafel doormidden te snijden? Maak er dan 24 bolletjes van, zodat je ze later op elkaar kun leggen. Verhit het wafelijzer op de middelste stand. Smeer hem met de bakkwast in met wat boter. Leg het deegbolletje in het midden en druk het ijzer zachtjes dicht, druk niet aan. Bak in 1 min. goudbruin. Zet het wafelijzer een standje lager als het te veel rookt of de wafels te donker worden en hoger als je weinig geduld hebt ;).
Neem de wafel uit het ijzer (niet met blote handen, want HEET!), pak vast met een theedoek en snijd met een scherp mes overlangs door zodat je twee wafels overhoudt. (Als je de 24 bolletjes hebt, kun je deze stap overslaan en wacht je met het maken van de stroopwafel tot je 2 wafels hebt.) Neem een eetlepel stroop, en plaats in het midden van een wafelhelft. Nu kun je er ook eventueel je gewenste smaakje naar keuze op doen. Bijvoorbeeld stukjes sinaasappelrasp, nutella, speculaaskruimels, een drupje baileys of whiskey, rozemarijn, leef je uit! Druk dan de andere helft van de wafel er zachtjes op. Herhaal met de rest van het stroopwafeldeeg en de rest van de stroop. Je kunt ze vervolgens eventueel ook nog dopen in gesmolten chocola voor een leuke twist, maar het is jouw stroopwafel, dus doe wat je zelf het lekkerst vindt!
Steek de stroopwafels uit met een uitsteekvormpje voor mooie ronde stroopwafels en geef de kruimels aan je kind =). Laat de wafels eventjes afkoelen, zodat je je tong niet verbrand, maar niet te lang, want lauwwarm zijn ze wel echt het lekkerst natuurlijk! Eetsmakelijk!
Laat een berichtje achter!
Lees verder
DIY: Tasselslinger met wol
Speculaastruffels met maar 3 ingredienten!
DIY natuurlijke luchtverfrisser