The Moroccon Adventure - De Cultuurshock in Marrakesh
02 december 2017 Fotografie ReizenEscape the ordinary..
Van 12 november tot en met 22 november ben ik samen met mijn lieve vriendinnetje Marloes op avontuur gegaan in Marokko. Een avontuur was het zeker. De reis bevatte ups and downs, zette ons aan het denken en gaf ons levenslessen mee. Omdat we veel gedaan en meegemaakt hebben gaat dit avontuur dan ook niet in één blogpost passen en dus vandaag een eerste deel over Marrakesh.
We vertrokken op zondag 12 november in de zeer vroege morgen vanaf Eindhoven naar Marrakesh. Het koude, regenachtige Nederland lieten we achter ons en in Marokko werden aangenaam verwelkomd door een prettig warm zonnetje. Al snel bleek dat deze klimaatverandering niet de enige shock zou zijn. Aangekomen in de oude medina van de stad bleek wel dat we buiten Europa waren beland. De luxe, hygiëne en structuur die we in Nederland zo gewend waren, was hier totaal verdwenen.
Na onze spullen afgeleverd te hebben bij onze eerste supermooie riad (lees hier meer over in de volgende blog), begaven we ons onder de Marokkanen in de medina. De cultuurshock werd een feit. Dit gedeelte van de stad bestaat vooral uit talloze smalle straatjes waarin vele handelaren hun koopwaar langs de weg proberen te slijten. Even rustig door deze zogenoemde souks te lopen is er niet bij, want het meest gebruikte vervoersmiddel hier is de scooter of de brommer. Deze zijn allesbehalve milieuvriendelijk en de bestuurders zijn meestal geen geduldige mensen. Dus terwijl we ontelbare keren bijna aangereden werden, begonnen ons haar en onze kleren te ruiken alsof ze een avondje op de barbecue hebben gelegen. Verder zagen we er blijkbaar toeristisch genoeg uit (of alleen die giga camera in de hand zei genoeg), want we werden regelmatig aangesproken, becomplimenteerd en ondervraagd. Negen van de tien keer was de reden hiervoor om je hun winkeltje in te lokken of ‘te helpen’ de juiste weg te vinden (en daar vervolgens geld voor te vragen), maar bedreigend was het nooit. Toch zijn de souks echt heel leuk. Ze verkopen er talloze leuke producten en heerlijke kruiden. We hadden dan ook direct spijt dat we geen grotere tas of koffer mee hadden genomen voor souvenirs. Natuurlijk waren er de mooie kleden, maar ook de vele lantaarntjes en lampjes, de leren tassen en de handgeschilderde schaaltjes. Er is zoveel moois te zien dat je er hebberig van wordt.
Toen we na een lange wandeltocht, heel veel prikkels, vieze luchtjes en zelfbeheersingsbeproevingen het grote plein, Djemaa el Fna, hadden bereikt, was die cultuurshock nog niet verdwenen. Het bruist daar de hele dag door van de handelaren, toeristen en locals en heeft op haar eigen manier een gezellige sfeer. Overdag op het grote plein vind je er veel straatartiesten, zoals muzikanten, slangenbezweerders en mensen met getrainde aapjes. Van die laatste twee ben ik sowieso geen voorstander, maar er werd toch overal eerst geld gevraagd voor je wat ging zien, dus zijn we er gewoon maar tussendoor blijven lopen zonder er echt bij stil te staan. Even een leuke foto daar tussendoor schieten is trouwens ook niet zo’n goed idee, want (je raad het al) daar willen ze graag ook wat Marokkaanse Dirhams voor zien.
’s Avonds wordt het plein omgetoverd tot een soort groot foodfestival die bestaat uit lange rijen marktkraampjes met unieke nummers, maar bijna allemaal hetzelfde soort eten. Ook hier doen de marktlui hun uiterste best je hun kraampje in te lokken met complimentjes en vriendelijke praatjes. We hebben dan ook aan velen plechtig beloofd ‘morgen’ terug te komen. Het eten schijnt er wel lekker te zijn, maar erg hygiënisch zag het er niet uit. We waren onderweg ook al meerdere onhygiënische taferelen tegengekomen qua voedsel, dus doken we liever een restaurantje in waar je niet echt wist waar het eten vandaan kwam. Na deze eerste cultuurshock in Marrakesh, was het erg prettig om met ons overprikkelde hoofd, stinkende haren en kleren ‘thuis te komen’ in een oase van rust; onze riad.. To be continued..
Do’s and dont’s in Marrakesh
- Marokko is een Islamitisch land, dus is het echt beter en respectvoller om je een beetje netjes te kleden als je de straat opgaat. Dat hoeft geen volledige burka te zijn, maar een shirtje die ook de schouders bedekt en een broek of rok tot minimaal over de knie zijn een goed begin 😉
- Als je de weg kwijt bent, kun je die beter vragen aan een vrouw of een verkoper, want de jongens en mannen op straat willen graag geld hebben voor hun hulp. Het is daar allemaal niet zo duur, maar dat geld kun je beter besteden aan een leuk souvenirtje.
- Altijd afdingen. In Marokko is het een gewoonte om af te dingen. In het begin is dat een beetje wennen, maar een van mijn souvenirtjes begon bij een vraagprijs van €35,- (want echt zilver, blabla) en ik heb hem mee kunnen nemen voor €5,-. We blijven nu eenmaal Nederlanders, dus alles zo goedkoop mogelijk houden.
- Let op waar je je verse producten koopt. In de kleinere souks zag het er in ieder geval niet erg fris en smaakvol uit. Tips waar je dat wel kunt doen heb ik helaas niet, want onze fruitportie kregen we uitgebreid bij het ontbijt ’s morgens. Mocht je toch onderweg wat willen kopen, laat je dan adviseren door bijvoorbeeld iemand in je hotel/riad.
- Natuurlijk wil je foto’s maken van die leuke stalletjes kraampjes in de souks, maar veel verkopers vragen er dan achteraf geld voor. Doe het dus heel stiekem, maar schrik niet als er dan alsnog iemand op je afstapt om geld te vragen, want je wordt echt in de gaten gehouden 😉
- Wees niet bang als je van alle kanten de aandacht krijgt van de Marokkanen. Ze kunnen wat opdringerig overkomen, maar geloof me, ze zijn niet bedreigend en doen je niets. Opletten en op je spullen blijven passen is natuurlijk wel altijd een goed idee, maar ook van zakkenrollers hebben we geen last gehad.
- Marokko is trouwens niet echt een aanrader als je een groot dierenliefhebber en/of vegetariër bent. Ik was me er niet van bewust voor ik ging en heb vele malen medelijden gehad met de dieren daar. Ze eten er heel veel vlees; kippen, schapen en koeien worden bijna geslacht waar je bij staat en de afgehakte koppen worden als trofee opgehangen. Er lopen heel veel katten op straat die er niet altijd even goed uitzien (ze worden overigens wel goed behandeld door de locals schijnt) en ezels en paarden zijn hier echte werkdieren. Vooral de ezels zien er vaak vermoeid en verwaarloosd uit. (Wie wil er samen met mij een dierenopvang beginnen daar?)
- Zorg dat je genoeg ruimte in je bagage overhoud voor leuke souvenirs, want die zijn er genoeg!
Een stedentripje naar Marrakesh is er dus niet eentje waar je talloze mooie gebouwen gaat zien (al staan er zeker een paar mooie paleizen en moskeeën), rustig door de gezellige straatjes kunt slenteren of lekker op een van de talloze gezellige terrasjes op leuke pleintjes kunt gaan zitten. In Marrakesh liggen de meeste pareltjes juist verborgen in smalle, verlaten straatjes achter hoge muren en deurtjes en kun je de beauty van deze stad eerder vinden in de kleine dingen, de tradities en de mensen. Deze blog klonk misschien niet altijd even positief, maar dit is de echte eerste ervaring. In de volgende posts zal blijken dat mijn mening al snel een stuk positiever werd. 🙂
Ben jij al eens in Marrakesh geweest? En wat vond je er toen van?
Laat een berichtje achter!
Lees verder
DIY: Tasselslinger met wol
Speculaastruffels met maar 3 ingredienten!
Leren plankhouder – DIY