Papier maken; DIY!

05 oktober 2018 DIY

 Image

 Image

Hola!Pauline hier. Leuk dat je er bent! Ik ben altijd nieuwsgierig, heb 1001 ideeën, probeer graag nieuwe dingen uit en ben nooit tevreden. Welkom in mijn wereld!

Ook hier ben ik te vinden!


 Image

Meer in deze categorie

Bekijken
Creativity is making marvelous out of the discarded.

Een tijdje terug kwam ik een leuke tutorial tegen over het maken van papier. Nee, niet die manier met het omhakken van bomen, maar met oud papier. Papier scheppen wordt het ook wel genoemd. Een andere manier van recyclen dus, maar ook een manier waarop je helemaal zelf kunt bepalen hoe het er uiteindelijk uit ziet. In deze post leg ik uit hoe je je eigen persoonlijke papier kunt maken.

Papier scheppen is een redelijk intensief werkje en je moet niet verwachten dat je binnen no time een stapel printpapier hebt liggen, maar daar is het een DIY voor 🙂

Wat heb je nodig om papier te maken?

  • Oud papier. Denk hierbij aan oude boeken en tijdschriften of reclamefolders (maar geen kranten, want geeft teveel af, geen glossy blaadjes)
  • Een grote bak (groter dan je schepraam)
  • Een staafmixer of blender
  • Een schepraam van bijvoorbeeld a5 formaat. Ik heb er een gekocht bij Opitec, maar je kunt ze ook zelf maken van oude fotolijstjes met daaroverheen gespannen gaas of dunne lap stof.
  • Water
  • Een lepel of spons
  • Een papierpers of 2 zware planken
  • Dunne doekjes om het papier op te laten drogen, bijvoorbeeld deze van de Action

Optioneel:

  • Gekleurd crêpepapier
  • Gedroogde bloemen
  • Kruiden
  • Witte azijn
  • Stijfsel

 Image

 Image

 Image

 Image

 Image
  1. Scheur je boeken, tijdschriften en folders in kleine stukjes, maar doe er niet te precies over. Doe het allemaal in een bak en voeg er ruimschoots water aan toe.
  2. Maal het fijn met de staafmixer of de blender, zodat er pulp ontstaat. Je kunt nu zien wat voor kleur je papier krijgt. Wil je het velletje witter, doe er wat witte azijn bij of wit crêpepapier. Wil je een ander kleurtje, doe er dan een andere kleur crêpepapier bij. Heb je dat niet, dan kun je ook eventueel voedselkleurstoffen gebruiken. De dikte van je uiteindelijk papier is afhankelijk van de hoeveelheid water die je bij de pulp toevoegt. Hoe meer water, hoe dunner je velletje.
  3. Doe de pulp en het water in een bak en voeg eventueel wat stijfsel toe, zodat je blaadje makkelijker te beschrijven is (de inkt ‘bloedt’ dan niet). Haal de grote brokken papier eruit en voeg er nu ook eventueel wat kleine bloempjes aan toe of kruiden voor de geur van je papier.
  4. Nu ga je het papier ‘scheppen’ door je schepraam onder te dompelen in het water met de pulp. Dit doe je door een schepbeweging te maken met het gaas naar de onderkant. Zorg dat de pulp in gelijke mate verspreid is over het gaas en ook alle hoekjes bedekt zijn. Haal het schepraam voorzichtig omhoog en laat het water er even uitlekken. Eventueel kun je heel voorzichtig met een glad doekje de pulp aandrukken zodat het water er sneller uitloopt. Hoe meer overtollig water je er al uit krijgt, hoe sneller je papier droogt.
  5. Draai je schepraam om op een dun, glad doekje, zodat de pulp op het doekje terecht komt. Het velletje blijft waarschijnlijk nog wat plakken aan het gaas. Laat het eventjes rusten of wrijf alvast met een spons of lepel aan de onderkant van het gaas, zodat het papier langzaam loslaat. Doe dit alles erg voorzichtig, want nu kan je ‘papier’ nog makkelijk scheuren. Lukt het je niet, laat dan even drogen of zet de föhn erop, totdat het makkelijker gaat.
  6. Als je hem losgekregen hebt op het doekje, kun je er een tweede doekje overheen leggen en in je papierpers leggen. Pers je papier hierin goed en laat het daarna voorzichtig op een droge plek opdrogen of gebruik een föhn om dit proces te versnellen.
  7. Wacht geduldig tot je papier echt droog is voor je het gaat gebruiken (dit kan gerust een paar dagen duren).

 Image

 Image

Laat een berichtje achter!

 

5 reacties

  1. Jolijn schreef:

    Goedemiddag,

    In het stuk over zelf papier maken heeft u het over stijfsel. Kunt u aangeven wat voor stijfsel u gebruikt heeft?

    Met vriendelijke groeten Jolijn

  2. Aamo schreef:

    Hartstikke leuk en een goede instructie! Ik probeer het zelf met droogbloemen en zaadjes maar merk dat die niet altijd even goed aan het papier blijven plakken. Heb je tips?
    Tevens voor natuurlijk kleuren: ik heb gelezen dat bietjes bijvoorbeeld goed zijn voor een rode kleur, ik gebruik rode wijn voor paars maar dat ruikt nogal muffig. Tips voor geurloze natuurlijke kleuren?

    • Pauline schreef:

      Hoi Aamo! Dankjewel! Wat leuk dat je dit ook aan het proberen bent. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het zelf nog niet geprobeerd heb met droogbloemen, maar misschien proberen met iets dikkere pulp? En daar na het mixen meteen de bloemen al in doen voor je het gaat scheppen, zodat het wat meer mixt met de pulp. Ook denk dat ik dat de bloemen niet te groot moeten zijn en van tevoren al plat moeten zijn, maar verder zou ik het ook niet weten eerlijk gezegd. Ja wat leuk dat je het probeert met natuurlijke kleuren! Of de kleuren echt geurloos worden weet ik niet zeker, maar minder sterk dan wijn zou kunnen met bijvoorbeeld fruit (kan ook bevroren fruit zijn) of bloemen. Er zijn ook vast meer producten om dezelfde kleuren mee te krijgen, dus kies er in ieder geval eentje die geen sterke geur afgeeft of een geur die je lekker vindt 🙂 Als je op natural dyes zoekt kom je in ieder geval een hoop andere opties ook tegen. En je zou eventueel ook een etherische olie kunnen toevoegen om er in ieder geval een lekkere geur aan te geven. Succes in ieder geval!

  3. jolanda schreef:

    ziet er goed uit en ik denk duidelijk uitgelegd! 🙂 Tag je onze handen ook nog? :-p