11 tips tegen verveling thuis

20 maart 2020 Lifestyle

 Image

 Image

Hola!Pauline hier. Leuk dat je er bent! Ik ben altijd nieuwsgierig, heb 1001 ideeën, probeer graag nieuwe dingen uit en ben nooit tevreden. Welkom in mijn wereld!

Ook hier ben ik te vinden!


 Image

Meer in deze categorie

Bekijken
Even when we can't control the situation around us, we always can choose where we're directing our attention to. Liz Stanley

Een tijdje thuis blijven en verder geen verplichtingen hebben? Klinkt voor mij persoonlijk als een droom, maar voor velen onder ons slaat dan heel snel de verveling toe. De reden waarom veel mensen nu thuis moeten zitten en geen verplichtingen hebben is overigens verre van een droom, maar in deze blog toch 11 tips van deze huismus om verveling thuis tegen te gaan. Tip 1: lees deze blog.


 Image

 

Zelfs mensen die onder een steen hebben geleefd zullen inmiddels wel gehoord hebben van corona en de impact van dit virus op de wereld. Ik zal je niet verder ‘vervelen’ met alle feiten, gevolgen en maatregelen, maar één ding is zeker; thuis moeten zitten vanwege quarantaine of even geen werk, dan slaat de verveling al snel toe. Voor mij als huismus verandert er vrij weinig deze periode. Ik werk al veel vanuit huis en heb me in mijn hele leven bijna nog nooit echt verveeld. Sterker nog; ik houd er echt van om lekker thuis te zijn, te rommelen en mijn eigen dingetjes te doen en deze introvert kan prima een langere tijd zichzelf vermaken zonder enige vorm van contact met de buitenwereld. Nu is deze blog er niet op gericht om van jou een a-sociale huismus te maken, maar ik wil je wel graag wat anti-verveling tips geven om je tijd door te komen.

Eigenlijk is dit gewoon mijn never ending to-do list.

1. Leer iets nieuws!

Extra vrije tijd is dé uitgelezen kans om eens wat nieuws te proberen. Heb je altijd al eens een nieuwe taal willen leren? Een nieuwe hobby willen oppakken? Je willen verdiepen in een bepaald onderwerp? Nu is de tijd daarvoor! Op het internet kun je bijna alles vinden; tutorials, gratis cursussen, blogs, databases, maar ook verschillende apps waarmee je bijvoorbeeld een taal kan leren, je theorie examen voor je rijbewijs kunt oefenen of kunt leren programmeren. No limits! Dus, waar heb jij al eens meer over willen weten? Geen verveling meer en je wordt nog wijzer ook!


 Image

2. Doe iets creatiefs of bak wat lekkers

Nu je niet meer buiten de deur een hapje kunt eten of op je gemakje naar je favoriete winkels kan, waarom ga je niet zelf aan de slag? Bak iets lekkers voor tussendoor of bereid een uitgebreid diner voor vanavond. Zo kun je toch nog een gezellige datenight hebben zonder de deur uit te hoeven.

Of kook of bak iets lekker voor een ander, bijvoorbeeld voor de mensen in de zorg of in de andere onmisbare sectoren nu. Of juist voor mensen die nu erg eenzaam zijn. Je maakt er vast iemand blij mee! Let wel op dat als je boodschappen gaat doen, je ook nog wat overlaat voor anderen eh!

Niet zo van het koken en bakken? Maak iets moois voor een ander of gewoon voor jezelf! Ga aan het schilderen of tekenen. Maak een mooie kaart voor iemand, fleur je huis op met zelfgemaakte accessoires of probeer eens een nieuwe techniek uit, zoals haken, breien of macrame. Bekijk gewoon eens wat voor creatieve voorraad je in huis hebt en ga er (eindelijk) eens iets mee doen! 🙂

3. Geef je huis een make over

Komen de muren van je huis al op je af? Geef je huis eens een make over, zodat je er weer even tegenaan kan! Start met een grote opruimbeurt. Ga kamer voor kamer eens na welke spullen je eigenlijk nooit meer draagt/gebruikt of niet meer mooi vindt. Sla alle overbodige spullen op ergens en doneer ze aan een goed doel. Je zult merken dat na een beetje opruimen je al een voldaan en trots gevoel krijgt, want er komt weer wat meer orde en rust in je huis.

Daarnaast heb je vast ook wel een lijst met klusjes die je al maanden uitgesteld hebt. Tijd om dat nu eens op te pakken! Niet alleen kun je dan eindelijk die klusjes afstrepen, maar het geeft je huis misschien ook wel een nieuwe look waar je weer even een tijdje tegenaan kunt kijken. Alleen al een nieuw kleurtje op de muur of het verplaatsen van wat spullen kan je huis alweer erg opfrissen!


 Image

4. Doe een workout in je woonkamer

Helaas zijn de sportscholen momenteel dicht, maar dat betekent niet dat je niet kunt sporten! Sterker nog, zeker als je binnen zit is het enorm belangrijk dat je niet vergeet aan beweging te doen. Het houdt je fit en gezond en zorgt ervoor dat al die ongezonde lekkernijen die nu binnen handbereik liggen, een beetje gecompenseerd worden.

Er zijn ontzettend veel oefeningen en workouts te vinden die je zonder enige vorm van equipment kunt doen. Zoek wat rond op Youtube en vind de geschikte thuisworkout. Ook zijn er sportscholen die je kunnen helpen bij je thuisworkout, zoals FitForFree en Sportcity onder de hashtag #woonkamerworkout op Instagram. Die sportkleren kun je dus gewoon weer tevoorschijn toveren.

Wil je graag naar buiten? Maak dan een mooie wandeling of fietstocht! Houd je wel aan de regels van het RIVM, maar ga er even lekker op uit! Naast voldoende beweging krijg je dan ook nog eens gezonde vitamientjes binnen.

5. Stuur een kaartje of brief

Ik noemde het al even in het creatieve topic; maak een zelfgemaakte kaart voor een ander! Niet in zo’n creatieve bui? Schrijf dan een bestaande kaart of brief voor iemand. Een handgeschreven kaart of brief is zoveel persoonlijker dan een whatsappje of een e-mail, dus waarom niet? Vertel je vrienden of familie eens wat ze eigenlijk voor je betekenen, bemoedig ze, schrijf iets moois vanuit je hart en zorg dat in een tijd van meer sociale onthouding je toch je sociale contacten kan versterken!

6. Werk aan je droom

Heb je een grote droom? Bijvoorbeeld het opzetten van een eigen bedrijfje, het starten van een blog of misschien juist het maken van een wereldreis? Ga werken aan die droom! Er zijn altijd dingen die je op die moment al kunt doen om te starten je dromen waar te maken. Maak een plan, ga dingen op papier zetten, zoek alvast uit wat je allemaal nodig hebt en moet doen. Zo begint een droom steeds meer werkelijkheid te worden! En kun je nog niet alles nu uitvoeren? Zorg dan in ieder geval dat er een plan klaarligt voor het moment dat je dat wel weer kunt. Zo ligt die droom binnen handbereik.


 Image

7. Maak fotoboeken

Behalve als je een supergeorganiseerd en gestructureerd persoon bent met voldoende tijd voor dit item, durf ik wel te zeggen dat jij vast wel ergens nog een hoop foto’s hebt liggen of hebt opgeslagen die nog nergens in verwerkt zijn. Nu is de tijd om eindelijk eens al die foto’s voor eens en voor altijd uit te zoeken en er een mooi album of boek van te maken. Zo ben je in ieder geval weer helemaal up to date voor het moment dat je weer op vakantie mag en kan. Oh en vergeet ook vooral niet even weg te dromen naar die mooie momenten van je foto’s.

8. Tijd voor digitale opruiming

Nu we toch bezig zijn met de foto’s uitzoeken, waarom kijk je niet meteen even al je bestanden op je computer na? Als je net zo’n chaoot bent als ik, staat je bureaublad misschien ook wel helemaal vol. Kopieën, verschillende versies en een uitpuilende e-mail inbox. Ik ken het allemaal. Ruim het op en breng een duidelijk systeem aan voor jezelf. Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd en dat geldt ook voor je computer, telefoon en andere digitale middelen. Dan hoef je de volgende keer niet als een malle weer op zoek naar dat ene bestand en kun je alles direct weer netjes opslaan. Werk je administratie meteen even bij en doe alvast die belastingaangifte.

9. Doe eens een spelletje of lees een boek

Niet alles hoeft altijd een bewust doel te hebben. Doe een spelletje met je eventuele huisgenoten of huisdieren of lees een boek! Juist even niets met een schermpje voor je neus en even geen prikkels en nieuwsupdates. Geniet van het wereldje dat je nu wel om je heen hebt, van de personen met wie je dat wereldje deelt. Of geniet juist van de wereld van een ander, de wereld van het hoofdpersonage uit een boek. Laat het gehaaste leven even los en leef in het nu.

10. Challenge yourself!

Blijf jezelf uitdagen en ga een challenge aan! Je kunt er zelf eentje verzinnen, maar er zijn online ook al heel veel challenges te vinden en op vele gebieden. Maak bijvoorbeeld elke dag een mooie foto, doe een 30 dagen yoga challenge, schrijf dagelijks 3 bladzijden voor je nieuwe roman of eet 30 dagen geen suiker. Je kunt zelf vast wel iets bedenken waarin je jezelf wilt uitdagen. Now is the time!


 Image

11. Ontspan!

Misschien wel het belangrijkste is dat dit ook een goed moment is om eindelijk eens wat uit te rusten. Ontspanning is nooit verkeerd, dus geniet ook gewoon van de vrije tijd die je hebt. De wereld (met corona of zonder) draait heus nog wel door en je hoeft niet altijd op de hoogte te blijven van het laatste nieuws of 24/7 bereikbaar te zijn. Doe de schermpjes even weg en sta eens even stil bij jezelf. Reflecteer, kom tot rust, luister naar de behoefte van je lichaam, focus op jezelf en herstel.

Tot zover mijn lijst, maar het allerbelangrijkste voor iedereen in deze periode (en altijd) is gezond en optimistisch te blijven, zowel lichamelijk als geestelijk. Zorg er ten allen tijde voor dat je een ritme hebt. Houdt zoveel mogelijk vast aan je normale ritme, voedingspatroon en andere routines die je hebt en heb voor elke dag een doel voor ogen, zodat het thuisleven niet ‘zinloos’ gaat voelen.

Raak niet in paniek en probeer positief te blijven, want er gebeuren ook heel veel mooie dingen! Zorg goed voor jezelf, maar blijf ook aan anderen denken. Met elkaar kunnen we ervoor zorgen dat we deze bijzondere periode doorkomen en er sterker uit komen. Zo zorgen we er samen voor dat iedereen die getroffen wordt door de huidige situatie, niet voor niets hoeft te lijden. Op welke manier dan ook.

Laat een berichtje achter!

 

4 reacties

 1. willianne van oort schreef:

  wat moet je doen als je verveelt en je hebt een gebroken been en je mag niet lopen weet u daar wat op
  groetjes willianne

  • Pauline schreef:

   Hoi Willianne,

   Wat vervelend dat je je been gebroken hebt! Wat je kunt doen is natuurlijk een beetje afhankelijk van wat je leuk vindt, maar wie weet kun je een nieuwe creatieve hobby proberen? Je kunt op Pinterest heel veel inspiratie vinden voor creatieve hobby’s. Of misschien heb je een droom voor over een aantal jaar waar je nu alvast plannen voor kunt maken? Je kunt ook die tijd gebruiken om iets nieuws te leren, bijvoorbeeld een nieuwe taal of studie over iets. Succes met iets vinden en hopelijk vind je iets wat bij je past en waar je vrolijk van wordt als je even wat minder kunt! In ieder geval heel veel beterschap!

 2. Elly Bakker schreef:

  Leuke tips Pauline, nu vermaak ik mezelf ook prima, maar ik denk dat veel mensen hier iets mee kunnen.