Meer stretchen, minder stressen

09 juli 2019 Lifestyle

 Image

 Image

Hola!Pauline hier. Leuk dat je er bent! Ik ben altijd nieuwsgierig, heb 1001 ideeën, probeer graag nieuwe dingen uit en ben nooit tevreden. Welkom in mijn wereld!

Ook hier ben ik te vinden!


 Image

Meer in deze categorie

Bekijken
Yoga is like an important meeting with yourself. Bosses don't cancel.

Het is vandaag Wereld Yogadag volgens een of andere kalender! Ik kan er verder niet veel over vinden, want de yogadag van 21 juni is blijkbaar iets bekender, maar vandaag is het Wereld Yogadag en dus heb ik een yogablog! Is misschien wat anders dan je van me gewend bent, maar wel de moeite waard even te lezen!

Een aantal maanden terug ben ik met yoga begonnen, omdat ik last van mijn schouder had en het hele yogagebeuren scheen voor veel dingen een positieve uitwerking te hebben. Ik ben niet iemand die meteen in de omgeving op zoek gaat naar een klasje, maar gewoon eerst eens op internet ging zoeken. Je zou tenslotte maar eens als stijve hark aankomen in zo’n klasje met lenige mensen.. (Sarcasme) En op Youtube vond ik al snel het kanaal van Yoga with Adriene. Beetje sceptisch was ik wel, want het klonk altijd erg zweverig, maar ik vond een 30 dagen challenge en besloot die eerst af te moeten maken voor ik er een mening over mocht hebben. Het lukte me niet in 30 aaneengesloten dagen, maar ik heb ze wel alle 30 gedaan.


 Image

Yoga vindt zijn oorsprong in Hindoeïsme waarbij het doel is om door middel van beheersing van je geest, gevoel en lichaam in verbinding te kunnen komen met God. Maar onze westerse manier van yoga beoefenen is daar veelal niet meer op gericht. De website yoganederland.nl omschrijft het als volgt: Yoga is naast een filosofie ook een leefwijze en een oefen methode die gaat over het verbinden en in evenwicht brengen van alle lagen van ons bestaan die tegengesteld lijken te zijn (lichaam en geest, buiten en binnen, spanning en ontspanning, enz). Hierdoor komen we uiteindelijk tot een natuurlijke staat van zijn, waarin het leven in zijn heelheid kan worden ervaren. 
Ook dit klinkt misschien nog erg zweverig, maar wanneer je er eenmaal aan begint, valt het best mee. Vind ik. Door de combinatie van het rekken en strekken met de focus op een goede ademhaling leer je beter luisteren naar je lichaam, je wordt bewuster van je gemoedstoestand en met elke oefening zorg je ervoor dat zo’n beetje alle onderdelen in je lichaam beter gaan functioneren.


 Image

 Image

 Image

 Image

 Image

Yogajuf Adriene is allesbehalve zweverig. Ze maakt grapjes tussendoor, bewijst dat je huisdier ook gerust mee kan doen en bovenal; ze neemt een hoop onzekerheden weg. Yoga is namelijk niet iets waar je van tevoren al lenig voor moet zijn of wat je alleen maar kunt doen als je omringt bent door wierook. Het is voor iedereen die een manier zoekt om te ontspannen en tegelijkertijd gezond te blijven. Voor iedereen die wil leren ontspannen tussen het hectische leven van alle dag door, maar ook om je lichaam beter te leren beheersen in wat voor manier dan ook. En nee, het zijn meestal geen oefeningen van het Nederland in beweging kaliber, al is dat ook zeker mogelijk. Zweten bij yoga is namelijk heel normaal en die spieren kun je er ook zeker mee opbouwen. Voor elk doel is er wel een yoga flow te vinden. Je hoeft de oefeningen en poses niet perfect uit te voeren en er is niemand die je beoordeelt op je lenigheid. Yoga is puur voor jezelf, voor wat goed voelt voor jou en voor wat jij ermee wilt bereiken.

De eerste keren op de mat waren nog wat onwennig en stijf, maar al snel merkte ik dat ik mijn dag veel meer ontspannen kon starten na een half uurtje yoga. Alle spieren werden elke ochtend losgemaakt en mijn ademhaling stond steeds op standje ‘don’t worry, be happy’. Mijn schouderpijn verdween en ik kreeg meer en meer respect voor waar mijn lichaam allemaal toe in staat is. Inmiddels is yoga toegevoegd aan mijn ochtendroutine en ben ik begonnen aan de volgende 30-dagen challenge van Adriene. Zien hoe ik ben begonnen? Dit filmpje was mijn eerste les.

Laat een berichtje achter!