De kracht van stilte

05 september 2020 Lifestyle

 Image

 Image

Hola!Pauline hier. Leuk dat je er bent! Ik ben altijd nieuwsgierig, heb 1001 ideeën, probeer graag nieuwe dingen uit en ben nooit tevreden. Welkom in mijn wereld!

Ook hier ben ik te vinden!


 Image

Meer in deze categorie

Bekijken
Silence isn't empty, it's full of answers.

Het is je misschien opgevallen dat er al een tijdje geen blogposts over reizen geschreven zijn. Dat kan ook goed kloppen, want tot voor kort was het al meer dan een jaar geleden dat we echt even vakantie hadden gehad. We hadden grootse plannen voor 2020, maar, surprise, corona zette daar direct een streep door. Toen we dan ook eindelijk op minivakantie gingen in Nederland, was dat best even wennen. Vooral de stilte daar in ons huisje in de middle of nowhere. Die was oorverdovend en confronterend, maar zo fijn! Zoek een rustig plekje op en ontdek de kracht van stilte in deze blog.

We zouden onder andere naar Tsjechië, Cuba en Parijs gaan, maar helaas. Het werd in augustus een weekje naar Overijssel. Natuurlijk is het nu ook wel mogelijk om op de een of andere manier buiten Nederland te reizen, maar we namen toch liever het zekere voor het onzekere in deze bijzondere tijden en eerlijk gezegd was dat zo erg nog niet. En nee, zelfs niet toen bleek dat het de hele week zou gaan regenen. We hadden namelijk een heerlijk huisje via Airbnb gevonden in Nieuwleusen. We hadden alleen een dagje Giethoorn op onze wensenlijst staan en verder waren er geen plannen voor deze vakantie. Even tot rust komen was het idee, want we waren allebei al maanden non-stop druk aan het werk.


 Image

 Image

 Image

Bang voor stilte

Op vrijdag 19 augustus arriveerden we in Nieuwleusen. We kregen de sleutel, pakten wat spullen uit en ploften toen op de bank om even uit te rusten van de lange autorit. En toen was het ineens stil. Geen constante geluiden van auto’s en sirene’s van de stad, geen geluid van het toetsenbord waar Houke driftig op aan het typen is (ja, dat is echt een geluid wat bijna standaard aanwezig is tegenwoordig in huize de Kwant) en alle overige geluiden die zo normaal zijn geworden in mijn oren, waren ineens afwezig. Behalve het tikken van de klok was het oorverdovend stil. En dat was verbazend confronterend. Ik werd er zelfs onrustig van en wist niet wat ik ermee aan moest. Het gevoel dat de hele wereld om je heen er ineens niet meer is, maar ook de fear of missing out, want dat tikken van de klok herinnerde me er wel aan dat de tijd nog steeds gewoon doorging. Het schijnt normaal te zijn.

Angst voor de stilte is niet gek. Stilte zorgt er namelijk voor dat je niets anders kunt dan meegaan met de gedachten in je hoofd. Dat je geconfronteerd wordt met jezelf. Er is namelijk geen afleiding meer waar je in kunt verdwalen, waardoor opgekropte gevoelens en emoties naar het oppervlak kunnen komen. In plaats van altijd maar doorgaan zonder al te veel na te denken, borrelen nu de dingen op die je al die tijd wilde wegstoppen, de levensvragen, de vragen of je nog wel gelukkig bent met wat je doet, hebt, kunt. Confronterend dus, maar wel verhelderend. Het biedt namelijk de mogelijkheid weer grip op je gedachten en op je leven te krijgen.


 Image

 Image

 Image

Laad jezelf op

Maar stilte zorgt niet alleen voor meer grip op je leven. Stilte heeft veel meer voordelen:

  • Het is een bron van creativiteit. En dat weet je, want zeg eens eerlijk; kun jij je ook niet een aantal briljante inzichten en ideeën herinneren die ontstaan zijn terwijl je net in bed naar het plafond lag te staren? Door gebrek aan prikkelingen van buitenaf, kunnen je hersenen namelijk makkelijker nieuwe verbindingen maken en zo kom jij op ideeën waar je anders nooit op gekomen was.
  • Je vindt stilte in jezelf. En dat bereik je alleen door alle opgekropte gevoelens en gedachten vrijheid te geven. Observeer ze objectief en op den duur zullen er steeds meer pauzes komen tussen je gedachten.
  • Je wordt er fysiek een stuk beter door. Minder stress, ontspannen spieren, een rustige ademhaling en een rustiger hoofd. Kun je je al voorstellen dat je daardoor lekkerder in je vel zult zitten?
  • Je kunt beter tegen prikkels. In deze tijd is het bijna onmogelijk om altijd in stilte te leven, maar juist die korte tijden van stilte kunnen ervoor zorgen dat geluid van buitenaf en andere prikkels je minder doen. Dat komt doordat je je aandacht makkelijker kunt verdelen over de prikkels uit je omgeving en je er meer bewust mee om kunt gaan.
  • Je kunt je brein weer even opladen. Zoals je waarschijnlijk al weet is voldoende slaap belangrijk, omdat je lichaam weer even kan opladen. Je brein heeft namelijk zoveel prikkels te verwerken iedere dag en als daar nooit ruimte voor wordt gegeven, ontploft je hoofd. Oké niet letterlijk, maar dat gevoel kun je wel hebben. Een bewust moment van stilte is gelijk aan bijna geen prikkels van buitenaf, waardoor je brein dus ook zonder te slapen (wel gewoon ’s nachts weer doen hoor) weer even kan opladen.

En al deze voordelen zorgen ervoor dat jij weer beter kunt omgaan met je dagelijkse leven. Hoe dat voor mij uitpakte? Tot ongeveer de helft van de vakantie bleef die onrustigheid bij mij, maar naarmate de week vorderde merkte ik dat er meer rust kwam. We hebben zelfs de batterijen uit de tikkende klok gehaald en langzaamaan kreeg ik het gevoel dat ik het ‘normale’ leven wel weer aankon en opgeladen was. Ik was bang dat dat gevoel meteen weg zou zijn als we weer thuis waren, want met 2 katten in huis liggen er altijd huishoudelijke taken op je te wachten (lees; een week aan haren overal, stinkende kattenbakken en een kat die af en toe te lui is om uberhaupt een kattenbak op te zoeken). Niets was minder waar. Ja die huishoudelijke taken lagen er wel, maar op de een of andere manier kostte het niet zoveel moeite en energie om ze allemaal uit te voeren. En nu een week na de vakantie is het wel weer druk, maar in plaats van de stress die het eerst veroorzaakte, kan ik er nu weer beter mee omgaan en dat was die oorverdovende stilte helemaal waard!


 Image

 Image

 Image

 Image

 Image

 Image

Ervaar de stilte zelf

Gelukkig hoef je niet meteen een weekje naar de andere kant van het land om stilte te vinden, want ondanks dat het bijna onmogelijk is hier in Nederland om pure stilte te ervaren, kun je toch dagelijks even kort tot rust komen. Denk daarbij aan wandelingen in de natuur of meditatie, maar vooral gewoon even alleen zijn. Zorg dat je een plekje in je huis hebt waar je je af en toe even terug kunt trekken. Een ruimte met zo min mogelijk prikkels en een comfortabel zitplekje. Al is het maar een paar minuten per dag, ga er even lekker zitten, doe niets, ontspan en laat je gedachten en gevoelens de vrije loop. Zo kun je altijd even opladen als je het nodig hebt. En ik wil niet als een goeroe klinken, maar als je dit regelmatig doet, wordt je vanzelf meer bewust van jezelf, krijg je meer grip op je leven en de keuzes die je maakt en draag je altijd een stukje rust mee, hoe chaotisch de rest van je omgeving ook is.

Dit was mijn blog. Geniet van de stilte.


 Image

 Image

 Image

Laat een berichtje achter!