DIY: 'Wie is het?' spel

10 november 2017 DIY

 Image

 Image

Hola!Pauline hier. Leuk dat je er bent! Ik ben altijd nieuwsgierig, heb 1001 ideeën, probeer graag nieuwe dingen uit en ben nooit tevreden. Welkom in mijn wereld!

Ook hier ben ik te vinden!


 Image

Meer in deze categorie

Bekijken

Als een goede vriend of vriendin gaat trouwen, moet je natuurlijk wel met iets speciaals aankomen. Daarom heb ik laatst voor de bruiloft van een lieve vriendin en haar man het beroemde ‘Wie is het?’ spel gemaakt, maar dan met de foto’s van hun vrienden en vriendinnen. Een flink karwei, maar erg leuk om te doen en ze op die manier iets persoonlijks te kunnen geven.

Natuurlijk is een persoonlijke variant van dit spel niet heel moeilijk om te maken als je gebruik maakt van het bestaande spel. Je kunt dan gewoon de plaatjes van de beroemde Bill en zijn vrienden vervangen door (gephotoshopte) foto’s van familie en vrienden. Toch vond ik het leuker om alles helemaal zelf te maken, andere kleurtjes te gebruiken en het gewoon net nog even wat specialer te maken. Het idee van deze versie kwam ik (natuurlijk) ergens op Pinterest tegen en mijn volgende uitdaging was begonnen.

Waarschuwing: Begin er ruim op tijd mee, want het kost meer tijd dan je denkt. Ik spreek uit ervaring 🙂

Wat heb je nodig voor ‘Wie is het?’?

 • 20 foto’s van familie of vrienden. Een goede verdeling tussen het aantal mannen en vrouwen is wel belangrijk voor het verloop van het spel. Ook genderneutralen zijn natuurlijk welkom in het spel. 😉
 • 2 triplex platen van 300 x 210 cm (ik heb ze besteld bij Opitec)
 • 40 kleine scharniertjes van 16 x 12 mm (ook besteld bij Opitec). Ietsje groter kan eventueel ook.
 • 40 kleine houten rechthoeken van 35 x 45 mm. Ik heb ze allemaal gefiguurzaagd, omdat ik ze online niet zo snel kon vinden, maar ze bestaan vast wel ergens.
 • 80 kleine spijkertjes van 6 mm. De dikte van de kop moet minimaal 1,7 mm zijn voor de gebruikte scharniertjes en de dikte van de spijker 0.9 mm. (Ik heb ze hier besteld)
 • Goede lijm.
 • Een kleine hamer.
 • Liniaal.

Optioneel:

 • 2 kleine stukjes hout waar je een smalle gleuf in kan zagen voor het speelkaartje
 • Een figuurzaag mocht je de houtjes gaan zagen
 • Een lamineerapparaat voor het verstevigen van de speelkaartjes (is al heel goedkoop te krijgen bij de Action)
 • Een zakje om de speelkaartjes in te doen (Hema heeft hele leuke)

Begin met het zoeken naar de foto’s voor het spel. Belangrijk is dat ze wel redelijk scherp zijn en kijk ook al naar eventuele hoeden en brillen die de personen op hebben. Vervolgens kun je deze bewerken in Photoshop of een ander bewerkprogramma. Ik heb ervoor gekozen bij het bewerken om alleen de vorm van het hoofd en het haar te bewaren zodat het makkelijker is om alle gezichten ongeveer even groot te houden. Vergeet ook niet de naam van de persoon eronder te zetten. Vervolgens zorg je dat alle foto’s hetzelfde formaat hebben als de houten blokjes, dus 35 x 45 mm en zet er een dun lijntje omheen, zodat je ze makkelijk kunt uitsnijden/knippen. Print de foto’s 3 keer uit en knip alvast 2 vellen uit voor de bordjes.


 Image

Geef de houten rechthoekjes eerst een leuk kleurtje als je dat wilt en plak vervolgens de scharniertjes erop. Zorg ervoor dat het draaipunt van het scharniertje iets onder de onderkant van het blokje uitsteekt, zodat hij straks een klein beetje naar achteren kan kantelen. Als de scharniertjes stevig zitten, dan plak je de foto’s eroverheen.


 Image

Dan komt het lastigste gedeelte, want zoals je al ontdekt hebt zijn de scharniertjes en de spijkertjes niet heel groot. Daarom is mijn gratis tip om de scharniertjes eerst vast te lijmen op de plaat. Leg ze eerst even gesloten op het speelbord om uit te meten waar ze vastgemaakt moeten worden en lijm ze er dan op. Maak bij dat uitmeten eventueel gebruik van de liniaal. Na het vastlijmen gaat het nu makkelijker om de spijkertjes voorzichtig in de scharniertje te duwen/timmeren.


 Image

Nu heb je het belangrijkste deel van het ‘Wie is het?’ spel klaar, maar om het af te maken kun je in een dun stukje hout een klein gleufje snijden of zagen en die vastlijmen of spijkeren op het bord. Voor de speelkaartjes heb je nu nog een vel met foto’s over. Deze kun je nu lamineren en uitknippen. Stop ze in een leuk zakje en je spel is klaar!

Laat een berichtje achter!

 

2 reacties

 1. Tabitha schreef:

  En het is zóóó leuk om te krijgen ?
  Wat een verrassing! Thanks again lieverd xx