DIY: Een Escape Room in je eigen huis

04 april 2017 DIY

 Image

 Image

Hola!Pauline hier. Leuk dat je er bent! Ik ben altijd nieuwsgierig, heb 1001 ideeën, probeer graag nieuwe dingen uit en ben nooit tevreden. Welkom in mijn wereld!

Ook hier ben ik te vinden!


 Image

Meer in deze categorie

Bekijken
Either you play the game or watch the game play you

Op 1 april (nee, het is geen grap) werd mijn lieve vriend 27 jaar. Geen enorm bijzondere leeftijd, maar juist daarom des te leuker om hem eens goed te verrassen. Nu is het sowieso elke verjaardag een uitdaging wat we elkaar voor origineels gaan geven, maar dit is er eentje die moeilijk te overtreffen is.

Escape Rooms zijn een trend tegenwoordig en Houke en ik vinden het zeer goed vermaak. Onder tijdsdruk puzzels oplossen om zo op tijd een kamer uit te komen, een zogenaamde bom onschadelijk te maken of wat het doel ook is, geeft ons een hoop adrenaline. Helaas zijn deze uitjes meestal wel erg duur, dus bedacht ik dat je een Escape Room ook gewoon thuis kunt organiseren. Dat kost wat meer tijd, maar het plezier eraan is het allemaal waard. Voeg daar nog een vleugje surprise party aan toe en meneer de jarige wist weken daarna nog steeds niet wat hem nu precies was overkomen. Hoe het allemaal ging, lees je in deze post.


 Image

Na weken van voorpret en voorbereiding in het geheim, was het 1 april eindelijk showtime. Een van de vrienden van Houke zat in het complot en heeft hem begin van de middag weg weten te smokkelen uit huis. Zo kon ik in een paar uurtjes alles voorbereiden in de kamer waar het allemaal zou gaan gebeuren. Toen hij nietsvermoedend terugkwam, sloot ik hem op in de kamer en de game was on.

Hij moest zichzelf bevrijden uit de kamer door de deurklink te gebruiken die ik in een pot had gestopt waar een cijferslot op zat. Om die cijfercode te ontrafelen moest hij eerst op zoek gaan naar 10 verjaardagswensen die gezamenlijk een som vormden waarvan het resultaat de code was. Natuurlijk moest dat niet te makkelijk zijn en dus bevonden de wensen zich in kistjes met slotjes, op een computer of ergens verstopt in de kamer. Door verschillende puzzels op te lossen kon hij uiteindelijk alle verjaardagswensen vinden en wist hij net buiten de tijd (hij smeekte om nog een beetje extra tijd) uit de kamer te ontsnappen. Door de koptelefoon die hij ophad, merkte hij niet dat vrienden en familie naar binnengeslopen waren en dus wachtte buiten de kamer nog een verrassing waarmee het feestje helemaal compleet was.


 Image

Het voordeel van je eigen game ontwikkelen is het feit dat je het spel zo persoonlijk kunt maken als je wilt. Alle opdrachten die je hebt kun je bedenken op basis van de kennis en ervaring van de speler. Houke is nogal een nerd als het gaat om computers, gadgets en tv-series en dus moest daar natuurlijk iets van terugkomen in het spel. Zo werd in deze diy Escape Room onder andere een beroep gedaan op zij HTML-kennis, Photoshopskills en zijn geheugen als het gaat om series, maar ook zijn liefde voor virtual reality, bier en snoep kwam voorbij. Door te kiezen voor het thema ‘verjaardag’ kon ik mooi gebruik maken van onder andere cadeautjes, ballonnen en slingers voor de puzzels en het ziet er ook meteen feestelijk uit.


 Image

Wat heb je nodig voor een diy escape room?

 • Een kamer met een deur (ja, echt!). Om te zorgen dat die niet open kan voor het spel gespeeld is, heb ik de deurklink eraf geschroefd en die in een pot gedaan, slotje erop en voila!
 • Een leuk thema dat past bij de speler. Zorg dat je in ieder geval een aantal opdrachten in die stijl kan bedenken.
 • Een verhaallijn/doel van de escape. Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar moet wel in het thema passen. Bij dit verjaardagsthema was het doel dat hij door de Escape Room te spelen zijn cadeau kon krijgen.
 • Een aantal leuke opdrachten waarbij bijvoorbeeld sommen opgelost moeten worden, symbolen ontcijfert of de juiste volgorde van iets bepaald moet worden. Maar denk ook aan opdrachten waarbij de speler net eventjes iets verder moet kijken dan hij ziet. Zo heb ik een sleuteltje verstopt in één van de ballonnen die hij dus moest lek prikken en een sleuteltje onder een brandend kaarsje gelegd die eerst uitgeblazen moest worden om erbij te komen.
 • Materialen als kistjes, slotjes, eventuele tools zoals een schaar of schroevendraaier om iets te kunnen openen en versiering om de kamer geheel in stijl van het thema om te toveren. Kijk hiervoor eerst eens in huis wat je al hebt en de overige benodigdheden kun al snel bij winkels als de Action en de SoLow halen.
 • Een goed, haalbaar plan. Dit is wel het belangrijkste, want anders is alle moeite voor niets. De volgorde waarin bepaalde opdrachten moeten worden gedaan moet kloppen, want anders lukt het niet. Als je je plan opstelt, begin dan van achter naar voor, dan kun je beter voorkomen dat je iets vergeet.

Een diy Escape Room maken hoeft niet veel te kosten en door de game persoonlijk te maken, is het misschien nog wel leuker dan een algemene Escape game. Neem er de tijd voor om het in elkaar zetten, denk het plan goed door en bezorg iemand een fantastische verrassing.

Heb jij weleens op een originele manier iemand verrast op zijn of haar verjaardag?


 Image

Laat een berichtje achter!

 

2 reacties

 1. de heksen schreef:

  suuper fijne webstie groetjes de heksen

 2. pilak schreef:

  i love you