Coming out: ik ben een multipotentialist

06 maart 2020 Lifestyle

 Image

 Image

Hola!Pauline hier. Leuk dat je er bent! Ik ben altijd nieuwsgierig, heb 1001 ideeën, probeer graag nieuwe dingen uit en ben nooit tevreden. Welkom in mijn wereld!

Ook hier ben ik te vinden!


 Image

Meer in deze categorie

Bekijken
I have no special talents. I am only passionately curious. Albert Einstein

Wist jij vroeger meteen al dat je wilde worden wat je nu bent? Carrièretechnisch gezien dan. Als kind wilde ik moeder, oma (beide echte beroepen hoor ;)) en juffrouw worden, maar waarschijnlijk vooral omdat ik deze volwassenen vaak zag. Als kind had ik in ieder geval nog bijna geen benul van de vele beroepen die er bestaan, laat staan dat ik wist wat ze inhielden. Geen van die 3 is het geworden, nog niet in ieder geval 😉 Wist ik toen veel dat er zoveel leuke opties en interesses zouden zijn in de jaren daarna. Hoe kun je nu alles worden wat je wilt? Een tijdje terug vond ik hier de oplossing voor (behalve voor miljonair zijn, die blog houdt je nog van me tegoed). Welkom in de wereld van de multipotentialist!

Specialisme versus vele interesses

Terwijl het grootste deel van onze maatschappij is ingesteld op specialiseren en expert worden op een bepaald vakgebied, zijn er ook mensen die de ene interesse na de andere hebben. Velen kunnen daar prima een scheiding in aanbrengen tussen hobby en werk, maar wat nu als je niet kunt kiezen? Wat nu als je je niet WILT focussen op één vakgebied, want eenzijdig en zonde van al die andere ideeën en talenten. Wat nu als alles even leuk en interessant is?

Dit probleem houd mij al een lange tijd bezig. Toen ik na de middelbare school een studiekeuze moest maken, was dat alles behalve makkelijk, want ik had niet één specifieke interesse. Uiteindelijk koos ik voor de brede opleiding Bedrijfscommunicatie op de HU. Hier kon ik onder andere aan de slag met een hoop verschillende creatieve vakken die ik ook naast mijn studie nog eens verder ontplooide. Maar dan eenmaal afgestudeerd met je diploma in de hand ga je je al snel afvragen: en nu? Ik heb nog een aantal maanden kunnen werken bij het bedrijf waar ik ben afgestudeerd, maar daarna.. Iets op het communicatiegebied was de meest logische richting, maar elke vacature die ik tegenkwam miste toch iets. Uiteindelijk ben ik met mijn eigen bedrijf begonnen, Creable, waarbij ik een hoop interesses (videografie, design, websites bouwen, teksten schrijven, fotografie, etc.) kan inzetten, uitproberen en soms ook weer kan loslaten. Toch klopte het tot voor kort nog steeds niet, want ik kan nooit in een zin vertellen wat ik nu precies doe en vond dat ik me toch moet specialiseren in één interesse, want dat lijkt de hele wereld te doen.

 Image

 Image

Hoe word je alles?

Emilie Wapnick was mijn redding. Of in ieder geval haar gedachtegoed; de multipotentialist, want dat is wat je waarschijnlijk bent als je deze vorm van keuzestress hebt. Ik zag bij toeval deze TedTalk van haar en er viel een enorme last van mijn schouders. Emilie is schrijfster (maar ook docent, blogger, loopbaancoach, ontwerper, kunstenaar, onderzoeker en filosoof) en gaat tegen alle soorten loopbaanadviseurs in en vertelt je niet een keuze te maken, maar je interesses te combineren. Een manier te zoeken om al die talenten de juiste aandacht te kunnen geven en dus alles te kunnen worden wat je wilt. Toevallig schreef ze ook een boek met de titel; Hoe word je alles?


 Image

Ben jij een multipotentialist?

Mocht je nog niet eerder van dit woord gehoord hebben, andere termen voor multipotentialist (is ook best een lang woord) zijn onder andere veelweter, renaissancemens, duizendpoot, generalist of scanner. Wat al deze termen gemeen hebben is dat het iemand omschrijft die veel interesses, ideeën en talenten heeft en altijd nieuwsgierig is naar meer of iets anders. Klinkt dat bekend? Beantwoord ook eens de volgende vragen:

  • Heb je veel passies en interesses?
  • Vind je jezelf niet echt een specialist in iets, maar meer iemand die van alles wat weet?
  • Vind je het moeilijk om een beroep te kiezen?
  • Heb je moeite met prioriteiten stellen?
  • Heb je altijd nieuwe ideeën en plannen?
  • Raak je snel verveeld als er geen uitdaging meer in zit?

Als je de meeste vragen met een volmondig ‘JA’ kunt beantwoorden, dan hoor jij misschien ook wel bij ‘da club’! Dus als je dit voor het eerst ontdekt, heb ik een boodschap voor je: ER. IS. NIETS. MIS. MET. JE! Integendeel; als multipotentialist heb je heel veel positieve eigenschappen die juist belangrijk zijn.


 Image

De superpowers van een multipotentialist

Zo ben je onder andere in staat om snel te leren. Als multipotentialist ben je namelijk vaak een beginneling in iets vanwege je vele interesses, dat wekt vertrouwen in jezelf en je vermogen om sneller nieuwe dingen op te pakken. Ook zijn we vaak enthousiast en gefascineerd voor nieuwe dingen en kunnen we ons makkelijk vastbijten in ‘het nieuwe’. Daarnaast is het vaak zo dat we dankzij onze brede interesses nergens compleet blanco meer ingaan. Er zijn vaak wel onderdelen van een andere interesse die ook van toepassing zijn op je nieuwe obsessie en dat maakt het leren een stuk makkelijker.

Een ander talent van je is waarschijnlijk dat je je goed kunt aanpassen. Je voelt je al snel thuis in verschillende situaties en rollen, want je hebt ervaring op veel verschillende vlakken. Dit neemt ook met zich mee dat je waarschijnlijk goed bent in het leggen van verbanden en daardoor mensen kunt helpen om elkaar te begrijpen. Je bent als het ware een verbindende schakel tussen meerde specialisten.

Zomaar een paar superpowers dus waarmee je in menig bedrijf juist een aanwinst zou zijn naast al die specialisten. Meer van je mogelijke superkrachten kun je ook terugvinden in het boek van Emilie. Hierin worden ook jouw eventuele bezwaren netjes weggewuifd; deskundigheid en veel ervaring zijn zeker belangrijk, maar niet de enige factoren die bepalend zijn voor succes of geluk. Denk maar aan net afgestudeerden die een frisse wind door een bedrijf met ‘oude rotten’ kunnen laten waaien.


 Image

Kun je als multipotentialist echt succesvol zijn?

Ja zeker! Denk maar eens aan de CV’s van onder andere Isaac Newton, Leonardo Davinci, Elon Musk, Oprah Winfrey, Benjamin Franklin, Maya Angelou, David Bowie en Steve Jobs. Natuurlijk komt dat je niet aanwaaien, want eerlijk is eerlijk, al die ideeën die dagelijks voorbij komen in ons hoofd helpen niet echt mee om je te focussen op een eventueel succes. Wat ‘succes’ inhoudt voor je, is natuurlijk ook up to you. Je kunt namelijk ook succesvol zijn zonder dat er een Wikipedia pagina over je bestaat 😉

In ieder geval raad ik je echt aan om het boek ‘Hoe word je alles?’ eens te lezen. Dit was voor mij een feest van herkenning en stiekem ben ik erg blij dat ik nu toch in een ‘hokje’ pas. Emilie schrijft in haar boek over verschillende soorten multipotentialisten en goede mogelijkheden om daarmee om te gaan per groep. Met een stappenplan helpt ze om orde in de chaos van ideeën te scheppen en echt werk te maken van jouw eindeloze creativiteit.

Voor mij is in ieder geval de wetenschap over multipotentialisme al een klein succesje. Ik weet nu namelijk dat ik niet meer hoef te kiezen en dat ik niet de enige ben die van idee naar idee vliegt. Hoe ik ermee moet omgaan in de toekomst is natuurlijk nog een hele uitdaging, want om er echt iets meer mee te kunnen, moet er nog wel iets veranderen. Onder andere goed plannen (en vooral het daaraan houden) is nog een grote zwakte en dat is wat mij betreft wel een van de belangrijkste hulpmiddelen om iets echt gedaan te krijgen. Gelukkig is dit ook een onderwerp waar ik in geïnteresseerd ben dus, als multipotentialist zijnde, ga ik daar nog een boel over lezen, leren en ontdekken.

Zijn er nog meer multipotentialisten hier? Zo ja, wat zijn jouw ervaringen en tips?

Laat een berichtje achter!