DIY pomponslinger

07 augustus 2020 DIY

 Image

 Image

Hola!Pauline hier. Leuk dat je er bent! Ik ben altijd nieuwsgierig, heb 1001 ideeën, probeer graag nieuwe dingen uit en ben nooit tevreden. Welkom in mijn wereld!

Ook hier ben ik te vinden!


 Image

Meer in deze categorie

Bekijken
My doctor said I needed more fiber, so I went to the yarn store.

Even een DIY met een beetje nostalgie, want wie herkent deze pluizige bolletjes niet? Als kind kwamen pompons (of pompoms zoals je ze misschien ook wel noemde) regelmatig voor in de knutseluurtjes. Zowel op school als thuis gingen we met kartonnen donuts aan de slag, wikkelden we er bollen wol omheen en op magische wijze ontstond er dan ineens een fluffy balletje. Easy, cute en lekker zacht. Laatst zag ik er leuke slingers van langskomen, dus dat moest ik ook maar eens gaan proberen. Bij deze dus een DIY voor een schattige, fluffy pomponslinger.

Allereerst moet ik vast vertellen dat de kartonnen donuts hier niet in voorkomen, want dat zou een te grote verleiding worden om de gesuikerde varianten te kopen. En te eten. Oke, oke, niet helemaal waar, maar nu ik over donuts praat… be right back… Nee, ik vond een snellere manier op internet dan deze nostalgische werkwijze, want karton kun je ook nog in andere vormen knippen om er pompons mee te maken! Ben je er klaar voor?


 Image

Benodigdheden voor de pomponslinger:

 • Stukje karton
 • Schaar
 • Wol
 • Eventueel een ander draadje als ‘rode’ draad voor de slinger

 Image
 1. Om te beginnen knip je het stukje karton in de vorm die je op bovenstaande afbeelding ziet staan. Het leuke hieraan is, het is geen precisiewerkje. Als die uitgeknipte streep in het midden maar breed genoeg is om er een draadje doorheen te wurmen en de breedte ongeveer gelijk staat aan de breedte die je wilt voor je pomponnetje (vrolijk woord toch?).
 2. Dan begin je met je wol om het kartonnetje te wikkelen waarbij je zorgt dat er aan beiden kanten van de middenstreep wat ruimte overblijft. Je hoeft het begindraadje niet vast te knopen, want die verdwijnt vanzelf in je bolletje. Om pomponnen te maken van gelijke dikte (en deze ingeving kreeg ik echt pas net tijdens het typen), knip je van tevoren een bepaalde lengte aan wol, zodat je dat makkelijk kunt herhalen bij de volgende. Ik deed dit niet bij deze slinger en wikkelde gewoon de bol wol eromheen tot ik het dik genoeg vond. Resultaat is dat ze dan niet allemaal gelijk zijn.

 


 Image

 Image

 Image

 Image

 Image

 Image

 Image

 Image
 1. Als je klaar bent met wikkelen, pak je de ‘rode’ draad (die niet rood hoeft te zijn). Haal die draad door de sleuf in je karton heen en bind hem om je wol heen. Leg nog geen strakke knoop, want dat doen we pas in de volgende stap.
 2. Als het goed is kun je nu de wol aan beide kanten van het karton schuiven. Trek dan je draad pas strak aan en leg er een goede knoop in, zodat de draadjes goed vast zitten.
 3. Pak de schaar erbij en knip alle lusjes door midden, zodat je de stekeltjes overhoudt.
 4. Knip de lange sprieten een beetje bij en maak er een mooi bolletje van. Hoera! Je hebt je eerste fluffy bolletje!
 5. Herhaal stap 2 tot en met 6 zoveel als je wilt voor je pomponslinger en zorg dat je steeds dezelfde afstand houdt tussen de bolletjes op de ‘rode’ draad.

Sidenote: Het lezen van deze tekst duurt wellicht langer dan het maken van een pompon, dus deze activiteit is prima te doen als je wacht op de donuts die je zojuist besteld hebt. In ieder geval hoop ik dat je je huis nu ook volhangt met pomponslingers. Of natuurlijk het huis van een ander, want het is ook leuk als cadeau!

P.s. ook leuk om in je slinger te verwerken zijn deze macramé veertjes.


 Image

 Image

 Image

 Image

 Image

 Image

Laat een berichtje achter!