DIY: Tipi voor je kat

22 februari 2018 DIY

 Image

 Image

Hola!Pauline hier. Leuk dat je er bent! Ik ben altijd nieuwsgierig, heb 1001 ideeën, probeer graag nieuwe dingen uit en ben nooit tevreden. Welkom in mijn wereld!

Ook hier ben ik te vinden!


 Image

Meer in deze categorie

Bekijken
Meet me in my teepee

Katten zijn over het algemeen gek op donkere plekjes en kruipen dan ook graag in doosjes, mandjes en, als je je slaapkamerdeur open laat staan, in je bed. Onze kat Bailey vindt het bijvoorbeeld erg leuk als je een soort tent maakt van kussens op de bank en daar kan ze dan een lange tijd in liggen knorren. Omdat je katten altijd als prinsesjes moet behandelen, besloot ik dan toch maar eens een echte tent voor ze te maken. Het werd een diy tipi tent.

Deze tenten zie je de laatste tijd vaker langskomen als onderdeel van het interieur, maar ook als speelplek voor kinderen of in dit geval katten. Maar waarom zou je zo’n tent niet zelf proberen te maken? Bij deze mijn ervaringen met het bouwen van een tipi tent.

Wat heb je nodig voor de diy tipi?

  • 5 stokken. (lengte is afhankelijk van de grootte van je tent) Ik heb bamboestokken gehaald bij Dille & Kamille, maar die kun je ook bij bijvoorbeeld de Intratuin halen.
  • lang stuk dun touw
  • flinke lap stof
  • naald en draad (of een naaimachine)

Je begint direct met het moeilijkste gedeelte van de tent, namelijk het vastknopen van de stokken aan elkaar. Als je op de scouting gezeten hebt, zal dit wel een eitje zijn, maar het bleek voor mij lastiger dan gedacht. Werk in in ieder geval stok voor stok en begin dus eerst met een knoop om de eerste stok heen. Dit doe je net niet helemaal aan de bovenkant van de stok, want je hebt een beetje ruimte nodig voor de andere stokken.

Vervolgens zet je de tweede stok er schuin tegenaan en knoop je hem zo goed mogelijk vast aan de eerste. De derde stok plaats je tussen de eerste en de tweede in en die knoop je ook weer zo goed mogelijk vast. Het is handiger om op een ruwe ondergrond (ik deed het op tapijt) te werken, want op bijvoorbeeld laminaat willen de stokken graag wegglijden wat het knopen erg lastig kan maken. De vierde en de vijfde stok knoop je op dezelfde manier vast en dan zorg je dat de onderkant van de stokken op grond een mooie vijfhoek vormen waarbij de lengte van de stokken ongeveer even lang is.

Het is goed mogelijk dat de stokken her en der nog een beetje schuiven. Daarom zorg je dat ze allemaal nu op de juiste positie staan en knoop nu aan de onderkant steeds tussen elke stok een stuk touw die je helemaal strak aanspant. Als je de hele kring rond hebt, zorgt dit er namelijk voor dat ze niet verder naar buiten kunnen glijden. Mochten de stokken nog een beetje schuiven in het touw, dan kan een drupje lijm ervoor zorgen dat ook dit niet meer gebeurt.


 Image

De volgende stap is het tentdoek. Sla de stof om de stokken heen en naai het in het puntje even vast zodat hij er niet afglijd en je meteen een mooie opening kunt bepalen. Dan knip je de overbodige stof rond de tent weg, maar zorg dat er nog een beetje extra overblijft onderaan, zodat je hem mooi kunt afwerken met een zoom. Sla het stukje extra stof om naar binnen en zorg dat de stof nu precies tot de grond komt. Zet dit eerst vast met bijvoorbeeld spelden en haal het doek er dan weer even af. Je kunt nu met naald en draad of met een naaimachine de zoom vastmaken en afwerken. Daarna kun je het doek weer om de stokken heen doen, boven in het puntje vast naaien en eventueel ook de opening van de tent openslaan en vastmaken. Leg er een mooi kleedje of kussentje in, hang eventueel vlaggetjes op of andere versiering en dan is je diy tipi klaar!

Helaas wilde Bailey niet poseren voor de foto’s, maar er wordt zeker gebruik van gemaakt! Wat vind jij ervan?


 Image

 Image

 Image

 Image

Laat een berichtje achter!